Harri Mustonen: Nuori Yrittäjä, ole laadukas ja tuo se esille!

08.03.2018

Nuoria rohkaistaan yhä enemmän yrittäjyyteen, ja se on hienoa! Uutisointi aiheesta on kuitenkin välillä hieman harhaanjohtavaa, sillä ne luovat mielikuvan yritystoiminnan aloittamisen helppoudesta. Se ei ole täysin totta. Y-tunnuksen toiminimelle saat toki parissa päivässä täyttämällä muutaman paperin, mutta kannattavaan liiketoimintaan tarvitaan paljon muutakin. Toimiakseen yritys vaatii kuitenkin ennen kaikkea asiakkaita. Asiakkaat arvioivat tuotteesi tai palvelusi lopullisen laadun, ja siksi onkin tärkein työkalusi.

Nuorta ei kuitenkaan aina oteta tosissaan yritysmaailmassa, mikä voi tehdä asiakashankinnastasi haastavampaa. Lähdin pohtimaan, miksi asia on niin. Onko se ikä vai mikä? Tulin siihen tulokseen, että nuorien vähäisempi elämänkokemus saattaa aiheuttaa asiakkaassa skeptisyyttä. Lyhyempi elämänkokemus ei kuitenkaan tarkoita, ettei nuori voisi tuottaa laadukasta työtä. 25-vuotiaalla yrittäjällä saattaa tulla 10 vuotinen yrittäjyysura täyteen, tai 16-vuotiaalla lukiolaisella voi olla jo 5 vuoden kokemus videoiden editioinnista. Mielikuva kokemattomuudesta synnyttää mielestäni kaksi muuta mielenmallia asiakkaan päähän;

1. Mielikuva kokemattomasta nuoresta = Luottamuksen puute

2. Mielikuva kokemattomuudesta = Mielikuva ei niin laadukkaasta työstä 

Millä keinoin pystyn murtamaan tämän jään? Entä millä tavalla pystyn minimoimaan huonot mielikuvat itsestäsi?

Usein projekteissa haasteena on viestintä asiakkaan kanssa. Miten mahdollistan sen, että oma näkemykseni laadusta ja asiakkaan näkemys lopputuloksesta vastaavat mahdollisimman lähelle toisiaan? Opi kysymään oikeanlaisia kysymyksiä ja kuuntele. Asiakkaan palvelukokemuksen ja sinun käsityksesi kuilu tulee minimoida. Uskalla siis kysyä!

Erinomainen keino myyntikäynneille on tarvekartoituksen lopussa kysyä asiakkaalta, miten hän arvioisi kouluarvosanoin tällä hetkellä tarjoamasi tuotteen/palvelun. Mikäli asiakas arvioi konseptin arvosanalla kahdeksan, kysyt häneltä seuraavaksi, että millä toimenpiteillä saisit nostettua arvosanaksi täyden kympin. Näin kehitätte konseptia asiakkaan kanssa yhdessä ja viestinnällinen kuilunne pienenee jo huomattavasti. Mikäli sitoudut suorittamaan asiakkaan määrittämät lisät laadukkaasti, ei kaupanteossa tulisi olla enää esteitä.

Etenkin yritystoiminnan alussa referenssit ovat erittäin tärkeässä osassa. Näillä kallisarvoisilla asiakaskokemuksilla voitat ensinnäkin jatkossa asiakkaidesi luottamuksen paremmin. Toiseksi laadukkaat referenssit kertovat myös laadukkaasta työstä. Muista siis aina kysyä asiakkaalta palautetta ja tuo ne esille!

Koen siis, että laatu nuoren yrittäjän toiminnassa on erittäin tärkeää. Ole laadukas ammattilainen ja käyttäydy sen mukaisesti. Tuo se esille kaikessa toiminnassasi! Laatu tulee olla osana arvojasi, tavoitteitasi tai jopa osana yrityksen visuaalista ilmettä. Näin rikot asiakkaan luomia mielikuvia itsestäsi.

Korosta laatuasi kilpailutekijänä, äläkä laske hintoja asiakkaan nimittäessä ammattiasi "opiskelijatyöksi". Mikäli haluat olla ammattilainen, vaatii se sinulta halua toimia kuin ammattilainen. Ammattilaiselle taas maksetaan ammattilaisen palkkaa. Korosta siis yhtenä kilpailuetunasi laatua, ja anna tuotteellesi, tai palvelullesi vaikka laatutakuu! Älä lähde mukaan ainaiseen hintojen tiputtamiseen. 

Ole laadukas ja tuo se esille!

Se on minun näkemykseni tavasta, jolla voit rikkoa asiakkaiden mielikuvat omasta työosaamisestasi tai kokemattomuudestasi. Usko omaan toimintaasi, mutta älä ikinä oleta asioita. Kartoita, kysy, kuuntele, mittaa, opi uutta ja kehitä toimintaa. Ei yksin, vaan yhdessä. Asiakkaan kanssa. Tuo esille referenssit, omat tavoitteesi ja onnistumisesi. Tee yhteistyötä ja kerro avoimesti myös epäonnistumisista. Tuo palvelusi esille ja kouluttaudu. Ota yhteiskunnallisesti kantaa esimerkiksi LinkedInissä. Tämä on laadukkuutta ja sen tuomista esille. Muista kehittää omaa toimintaasi jatkuvasti ja kuuntele asiakkaitasi. Olen itse käyttänyt apuna projekteissani yksinkertaista raportointityökalua, Motorolaa. 

Motorola yksinkertaisuudessaan:

1) Mikä meni hyvin?
2) Mitä voimme tehdä paremmin seuraavalla kerralla?
3) Mitä opimme?
4) Miten viemme oppimamme käytäntöön?

Ota Motorola kokeiluun. Täytä se projektin tultua päätökseen. Mutta Muista! On erittäin tärkeää, että se täytetään yhdessä asiakkaan kanssa. Miksi?

Koska asiakas arvioi aina lopullisen laadun!


Lähteet:

Olli Lecklin: Laatu yrityksen menestystekijänä (2006),

Mikko Mäntyneva: Hallittu projekti (2016),

Ollis Leppänen: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin! (2013),

Johannes Partanen: Tiimivalmentajan parhaat työkalut (2012).


Harri Mustonen

Kirjoittaja on 24 -vuotias, Tiimiakatemialta valmistunut yritystoiminnan kehittämisen Tradenomi, Yrittäjä ja projektiassistentti Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Unelmana hänellä on toimia tulevaisuudessa asiantuntijatehtävien, johtamisen ja valmentamisen parissa.