Kohti kilpailukykyistä laatua

11.07.2017

Kuluneen vuoden aikana kiersimme Saarijärven-Viitasaaren seutua ja Kaustisen seutukuntaa, ja teimme osaamiskartoituksen 102 pienelle yrittäjälle heidän toimitiloissaan. Yrittäjät saivat kahden tunnin haastattelun aikana kertoa osaamisistaan ja ajatuksiaan laadusta ja sen kehittämisestä.  

kiva, että pysäytitte ajattelemaan näitä asioita

Ketkä lähtivät mukaan?

Haastateltavat kutsuttiin mukaan soittamalla. Puolet soitoista oli niin sanotusti kylmiä, mutta silti saatiin osallistujia hyvin mukaan, 52 % soitoista päätyi haastatteluun. Muiden yllätykseksi saatiin 100 yrityksen tavoitemäärä täyttymään puolessa vuodessa. Aihe oli selvästi kiinnostava ja yrittäjät mielellään kertoivat toiminnastaan ja palveluistaan. 

Tapasimme 11 toimialalta kehittämisestä kiinnostuneita ja innostuneita yrittäjiä. Haastattelumme oli kaksiosainen. Ensin kysyimme yrityksen henkilöstöön liittyviä osaamisia ja niiden kehittämistarpeita yleisesti. Toisessa osassa keskityimme yrityksen laatuosaamiseen. Hankkeen teeman ja tavoitteiden mukaisesti pääpaino oli tässä jälkimmäisessä osassa. Listasimme yli 850 osaamista, ja näistä meitä kiinnosti erityisesti laadukkaaseen toimintatapaan liittyvät asiat. 

pienellä paikkakunnalla monipuolinen palvelu on merkittävä kilpailutekijä

Totesimme, että maaseudulla on monipuolisesti palveluja. Haastattelukohteista löytyi myös yllättäviä ja edistyksellisiä tuotteita kuten esimerkiksi miniautomaailma ja miehittämättömät ilma-alukset. Lisäksi oli muun muassa herkullisia ruokapaikkoja, ainutlaatuisia majoituskohteita, älyttömän tarkkoja metallintyöstötekniikoita, taitavia kaivinkonekuljettajia, laadukkaita hoivapalveluja ja rautaisia kaupan ammattilaisia.


parannettiin pienten yritysten kilpailukykyä lisäämällä laatutietoisuutta ja osaamista sekä tehtiin helppokäyttöisiä laatutyökaluja 

Kohti kilpailukykyistä laatua -yhteistyöhanke 1.8.2016-31.8.2017 Saarijärven-Viitasaaren seudulla ja Kaustisen seutukunnalla.

Kohti kilpailukykyistä laatua -hanketta rahoittavat Keski-Suomen ja Pohjanmaan ELY-keskukset Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta ja alueen kunnat: Halsua, Kannonkoski, Karstula, Kaustinen, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Lestijärvi, Perho, Pihtipudas, Saarijärvi, Toholampi, Veteli ja Viitasaari.